Yaz sebze ve meyveleri daha çeşitli olduğundan eh kışında hormonluları olunca bazı şeyleri yazdan hazırlamak lazım.Benim yaptığım hazırlıkları yazıcam bu yazımda.Sizlerde ne gibi hazırlıklar yaptığınızı yazarsanız çok sevinirim ...
Pazar günü Çatalcadan dönerken yol üstünde köylüler kendi sebze ve meyvelerini satıyolardı.Bundan iyi fırsat olamaz dedim ve geçen sene 5 kg yaptığım ve yetmeyen domateslerden bu sene 8 kg aldım.1 kilosunu ev için 1 kilosnuda dükkan için ayırınca 6 kilo kaldı o ayrı. İşte kışlık domatesleri nasıl hazırladığım.
Geçen sene anneannemden öğrendiğim yöntemle hazırladım.Şöyleydi her kilo için 1 asprin atıyorduk ve tuz ekliyorduk.Fakat asprindenmi olduğunu anlamadığım bir koku olunca domateslerde bu sene koymadım.
Önce domatesleri yıkayıp geniş bir tencere içine rendeledim.Siz rondoda çekebilirsiniz isterseniz.Daha sonra kaynatmaya başladım sadece bir taşım kadar kaynattım.Üzerindeki köpüğü aldım.kavanozlara doldurdum en üstede zeytinyağı ekledim hava almasın diye.
İşte böyle oldular...
Vişne reçelimin hikayeside şöyle.Semt pazarından kiraz aldığımı sanıyordum eve geldim bi yedim ki vişne :)
Tarifini buradan aldım.Çekirdeklerini çıkardım reçel yaptım:)Yarısını yedik bile :)
Çilek zamanında reçellik 2kg çilek aldım ayıkladım ve tek tek yıkadım ondanda reçel yaptım.Fakat kavanozunu düşürüp kırdım :( Kırdığımda mevsimi geçtiğinden Bu sene çilek reçelim yok:(
Ama dondurulmuş çileğim var :) Eserse bunlardan yapabilirim reçelimi.Şu anda komposto olmak için bekliyorlar yada tatlılara sos...
Yine 3 kilo bezelye aldım zaten yarısı kabuklarıyla gitti. Yarısınıda dayanamayıp yemek yaptım kala kala 1 poşet bezelyem kaldı kışa :(
Kayınalidem patlıcan dondurmuş banada verdi sağolsun.Patlıcanları bütün kızartıp buzdolabı poşetine koymuş.Kolayca karnıyarı yapabilirim yuppiii :) Bide taze fasulye kavurup yine poşete koymuş. teşekkür ederim anneeee :))
Bide nane ve kekik almıştım kurutmak için ama dolapta unuttuğum için pörsümüşler atmak zorunda kaldım :(
Anneannem yine tarhana yapar mı bana acaba? her sene utanıyorum valla söylemeye... inşallah kendi teklif eder yine.Yaşlı olduğundan kıyamıyorum ama, onun tarhanası olmadan bir kışta geçirmek istemiyorum.Hele Nazlı için bulunmaz bir nimet :)
Siz neler yaptınız yada yapacaksınız bakalım?
Okudukça "vay be" diyip durdum içimden. Sen ne hamaratmışsın İlknur'cum :)
YanıtlaSilSiz neler yaptınız bakalım demişsin ama yazık ki ben mutfak konusunda çook kötüyüm. Ben iki sendir kış hazırlığı olarak "bebek" yapıyorum :) şaka bir yana bakıcı ablamızın da başlayacak olması sebebiyle onun odasında bulunan tüm kışlık kaban ve paltoları çıkarıp kuru temizlemeye verdim diyebilirim :)
Çok tatlısın Başakçım ya :) kış hazırlığı bebeğe koptum :)
YanıtlaSilSen haklısın yapamamakta seni es geçiyorum mazeretin var :))
hamaratlıkla alakası yok ya al yıka at buzluğa işte bu :P
maşallah çok hamaratsın.ben pek mutfak işlerini sevmem.bu sene bir tek çilek reçeli yaptım.kayısı marmelatı yaptım,gerçi o çok katı olmuştu ama canım annem buraya gelince kurtardı onu sağolsun.öyle buzluğa çok şey atmam.benim annem börek,pasta,kurabiye bile yapıp koyar sağolsun.benim öyle maharetlerim yok.ellerine sağlık,minik nazlı'ya da afiyet olsun.
YanıtlaSilVALLA BENDE PEK ZEVK ALMIYORUM HELEKİ DÜN 1 SAAT DOMATES RENDELEMEK VE BU SICAKTA ÇOK YORUCUYDU AMA SONUNU DÜŞÜNÜNCE İÇİM RAHATLIYO.MESELA SALÇA TÜKETİMİ AZALIYO BUDA NAZLI İÇİN ÇOK SÜPER YADA MEVSİM ŞEYLERİNİ YİYO TABİ YERSE İŞTAHSIZ OLDUĞU İÇİN NEYSE SÖZÜ UZATTIM BYE...
YanıtlaSilbuzluğa at bişeyler çok pratik oluyor benden tavsiye :)
ellerine sağlık , bizde annem hazırladığı için herşeyi , henüz ben bişi yapmıyorum , salça tarhana erişte kuskus bu senekiler hazır gönenden gelmelerini bekliyorum,hatta sebzeleri bile annem atıyor buzluğa banada pişirmesi kalıyor :)
YanıtlaSilçilek reçeli benimde favorim ama hazır alıyorum maalesef
erişteyide kayınvalidem yapar ama geçen sene yapmadı bu sene inş. yapar tabi banada verir.Anneler olmasa halimiz harap valla:)
YanıtlaSilİlknurcum yazını geç okudum.Bende sarma yapmak için yaprak attım4 poşet.birde senin gibi çilek attım kompostoluk.3 kilo çilekten reçel yaptım ama yarım kavanoz kaldı bitmek üzre.Birde taze fasülye var aklımda,bizimkiler pek sevmesede dediğin gibi çok pratik oluyor.Boş vaktim olursa börek sarıp atıyorum her çeşit oda baya iyi oluyor.Hem kendimize hem misafirlik...
YanıtlaSilbörek bende yapsam iyi olacak iftara falan misafir gelince pratik olur :))
YanıtlaSil