25 Kasım 2008 Salı

Çocuğunuza iyi davranışlar edindirmek

3-6 Yaş Dönemi



Çocuk eğitiminde tek bir yol yoktur. Çocuğun karakterine, sahip olduğu becerilere, içinde yaşadığı ortama ve sizin ebeveynlik becerilerinize göre bu yollar değişiklik gösterir. Çocuğunuza iyi davranışlar öğretmek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey ona rol model olmaktır. Yani kısaca, çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz davranışı siz de asla yapmayın.
Ve işte diğer şeyler...

Pratik Öneriler:

Evde çocuk var kuralı: Bu kuralı asla unutmamalısınız, evinizde bulunan değerli, pahalı, tehlikeli ve kırılabilir eşyaları çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerde bırakmamaya özen gösterin.

Şaka yapın: Pozitif olmak için çaba gösterin ve çocuğunuzun yaptığı davranışların eğlenceli yanını görmeye gayret edin. Tutarsız tepkiler göstermeyin ama her zaman da negatife odaklanmayın, çocuğunuzla eğlenmeye çalışın. Şakalaşın ve ona pozitif enerjinizi aşılayın.

Stresi azaltın: Hayatınızda stres yaratan birçok etken varsa çocuğunuzla ilgilenmek hiç de kolay olmayabilir. Hayatınızdaki stres oranını azaltmanız, hem sizin hem de çocuğunuzun mutluluğu için iyi bir çözüm olacaktır.

Pozitif Disiplin:


-Çocuğunuzun pozitif davranışlarına odaklanın ve tanık olduğunuz pozitif davranışları takdir edin. Çocuğunuzu övün ve onun özgüvenini geliştirin.

-Küçük hatalara göz yumun, her olumsuzluğu dünya meselesi haline getirmeyin, unutmayın hepimiz küçükken hatalar ve yaramazlıklar yaptık, şimdi sıra onlarda!

-Tehlikeli olacağını düşündüğünüz şeyler için her zaman çocuğunuza hayır deyin, bu konuda müsamaha göstermeniz çocuğunuzun konunun önemini anlayamamasına ve dikkatli olmamasına neden olacaktır. Neden "hayır" dediğinizi de çocuğunuzun yaşına uygun bir açıklama ile kendisine anlatın.

-Çocuğunuzdan çok fazla şey beklemeyin. Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun beklentiler içinde olmanız hem sizin hem de çocuğunuzun mutluluğu için çok önemli.

-Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve aslında yetişkinler tarafından yönetilen çocuk dünyasında yaşamanın ne kadar zor olduğunu hatırlayın.

-Rutinler yani tekrarlanan aile alışkanlıkları çocukların kendilerini
güvende hissetmelerini sağlar. Bu nedenle mümkün olduğunca çok bu rutinlere sadık kalmaya özen gösterin.

-Çocuğunuza mantıklı sınırlar koyun, sınırı aştığı zaman bunu ona söyleyin ve neden bu sınırı koyduğunuzu çocuğunuza açıklayın.

-Hayatınızda kurallar olsun ama çocuğunuzu kurallarla boğmayın. Sayısını bile hatırlayamadığı kuralları çocuğunuzun uygulayamayacağını unutmayın!

-Gerçekçi olun, çocuğunuzu cam fanusta yetiştirmiyorsunuz. Küçük çocuklar her şeyi elleyerek öğrenmek isterler,

daha büyük olanlar özgürlüklerinin sınırlarını zorlamayı severler. Çocuğunuz bunları size yaşatıyorsa bunun normal olduğunu unutmayın, çocuğunuzla yaşıt çocukları olan ailelerle görüşün, aynı şeyleri onların da yaşadığını göreceksiniz. Biraz sabırlı ve hoşgörülü olun.

Neden çocuklar sizin istemediğiniz davranışları yaparlar?

3 yaşındaki çocuğunuz yere dökerek mi yemeğini yiyor? Merak etmeyin, bu davranış ne bir yaramazlık göstergesi
ne de bir gelişim bozukluğunun işareti. Bu davranış aksine normal gelişim sürecinin bir parçası.

Bu ve bunun gibi örnekler
hayatınızda olabilir ve siz bu davranışları çabucak yaramazlık olarak yargılıyor olabilirsiniz, bu konuya dikkat etmenizi öneririz!

Ve tabii diğer nedenler,

-Çocuğunuz size eşlik etmek istiyor olabilir: Çocuğunuzun sizinle bir şeyler yapmak, sizin yaptığınız aktiviteye katılmak istiyor olabilir, ancak sizin ilginizi nasıl çekeceğini bilemeyebilir ve bu uğurda aklına gelen her yolu deneyebilir. Tabii bu davranışlar da sizin sınırlarınızı zorlayabilir.

Bu tip bir durum fark ettiğinizde çocuğunuzla konuşmaya çalışın ve onun sizinle rahat iletişim kurabileceği bir ortam yaratmaya özen gösterin, böylece birçok şeyi doğrudan konuşarak halledebilirsiniz.

-Çocuğunuz kızgın olabilir: Çocuğunuz kızgın olduğunda, bu duygusuyla kendi kendine baş edemeyebilir ve bunu dışarıya yansıtabilir. O esnada çocuğunuzun etrafında bulunuyorsanız siz de bu kızgınlıktan payınızı alabilirsiniz ve çocuğunuzun olumsuz bir davranışına tanık olabilirsiniz. Böyle durumlarda çocuğunuzu sakinleştirecek çözümler bulmaya çalışın ve uzun vadede ona kızgınlıkla baş etme becerileri edindirin.

-Çocuğunuz kendini güçsüz hissediyor olabilir: Daha önce de belirttiğimiz gibi çocuklar kendi hayatlarının yetişkinler tarafından kumanda edildiğini çok iyi bilirler. Bazen bu kısıtlı özgürlük onlara kendilerini güçsüz hissettirebilir. Çocuğunuz da sınırlarını zorlayarak kendini güçlü hissetmeye, kontrolü ele almaya çalışır. İşte böyle anlarda sizin hiç de istemediğiniz davranışları gösterebilirler. Sakin olun ve çocuğunuza büyüyünce birçok şeyi kendi başına yapabileceği mesajını verin.

-Çocuğunuz kendi duygularını göstermeye çalışıyor olabilir: Kendini çok üzgün hisseden çocuğunuz o anda size de olumsuz davranışlar gösterebilir. Bu davranışlarla yapmak istediği şey aslında sizi üzmek ya da yaramazlık yapmak değildir, aksine sizin onu anlamanızı sağlamaktır, bazen bazı çocuklar duygularını açıkça ifade etmek yerine bu yolu tercih edebilirler. Davranışta olumsuz bir niyet aramak yerine her zaman pozitife odaklanın ve çocuğunuzun davranışının doğru nedenini bulmaya çalışın.

İki önemli not:

Çocuğunuz çok yorgun ya da hasta olduğunda ona sürekli müsamaha göstermek çocuğunuzun davranışlarını düzeltmek yerine daha da kötü bir hale getirecektir. Bu nedenle davranışlarınızda tutarlılığı korumaya azami derecede önem verin ve müsamahalara fazla açık olmayın.

Her zaman mükemmel bir ebeveyn olamazsınız, sizin de hatalarınız olabilir, bunun farkında olun ve gerektiği yerde hatanızı kabullenin, çocuğunuzdan özür dileyin. Bu davranışınız otoritenizi kesinlikle zedelemeyecek tam tersine sizi daha değerli kılacaktır.

İDİL SEDA AK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder